Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Thursday, January 28, 2016

Sedutan dialog Filem Tiga Abdul karya Allayarham P. Ramlee:

Dialog filem Dua Abdul:

Bapa Mertua: "Kalau anakanda terima wang itu, anakanda akan dihukum kerana menerima rasuah".

Menantu: "Bagaimana pulak jikalau ayahanda yang terima wang itu?"

Bapa Mertua: "Heh heh heh..., jika ayahanda yang terima wang itu, tak salah, itu dikira derma. Ayahanda gunakan sikit saja, baki yang banyak ayahanda tak gunakan dan akan pulangkan balik kepada penderma itu. Tak salah 'kan?"

Menantu: "Kepala otak ayahanda memang bijak. Otak penipu No. 1, kah kah kah...!"

P Ramlee tau awai lagi.. 😆

Tuesday, January 26, 2016

Jauhari Mengenal Manikam. Maniam Menguruskan Tabung Haji.

Beberapa hari ni viral di media sosial surat Gebenor BNM kepada Pengerusi Tabung Haji. Isi kandungan surat tu seolah olah menegur KEMEROSOTAN MENDADAK RIZAB Tabung Haji dari RM2.5 BILLION pada tahun 2013 ke NEGATIF RM300 JUTA pada tahun 2014. Yang menurut BNM berpunca dari amalan pembayaran dividen yang TIDAK BERHEMAH. Membayar lebih dari kadar keuntungan nya. Dan BNM juga mempersoalkan keupayaan TH tanpa rezab yang mencukupi untuk menghadapi tekanan kejatuhan nilai pelaburan nya akibat kegawatan ekonomi semasa. Selain dari itu BNM juga menasihati TH supaya tidak mengambil langkah jangkapendek yang merugikan dengan menjual aset aset strategik semata mata untuk menunjukan keuntungan berlebihan kepada para pelabur nya dan jika berlaku pengeluaran besar besaran oleh pendeposit yang melebihi aliran tunai TH.

Itu ringkasan kandungan surat BNM kepada Pengerusi Tabung Haji Dato Seri Abdul Azeez Rahim. Persoalan yang berlegar di kotak pemikiran BO sekarang ni. Sebagai bekas TUKANG TARIK KERETA, si Azeez tu faham ke maksud surat Tan Sri Zeti tu?. Atau bagi dia bahasa yang Zeti gunakan tu macam bahasa MAKHLUK ASING (Alien)...haha.

PS..BO jugak post kan di sini Penyata Kewangan Tabung Haji untuk tahun kewangan 2014 yang menunjukan kemerosotan rizab nya.

Sunday, January 24, 2016

Game Pahlawan Bugis berlima belajar Silat???

Game dia macam ini. Mula-mula Pahlawan bugis berlima belajar silat. Mereka berguru dengan pahlawan ternama dari negara Pulau Berdengung.

Maka di pangilnya memanda-memandanya untuk berbincang bagaimana untuk mengelak dari serangan bertali arus.

Maka mulalah langkah pertama bunga silat digunakan. Maka berpantunlah sang purbawala dengan senyum sinisnya. Sambil menjeling sebagai seorang Pahlawan yang berjuang. Katanya " Kalau tak pandai menari, jangan salahkan lantai yang tak rata ". Nampak dah sumbangnya.

Sekonyong konyong datang batu jembala menengek dibahu Pahlawan  Sang Purbawala. Amat terperanjat sambil mencari jurus mana yang mahu di gunakannya.

Sambil mengelap peluh dimulutnya. Maka terpacullah mengatakan beliau memang kayaraya. Hasil dari kemakmuran negaranya dan rakyat jelata yang bertungkus lumus membanting tulang. Hasil cukai amat lumayan. Zaman dulu-dulu tak ada gst. Meniaga tak ada untung. Sebab modal pun pinjam.

Semakin hari bertambah teruk batujembala menengek bukan takat duduk di bahu dah mula naik ke kepala.

Maka dengan kudrat yang berkurangan. Maka dikumpulkan kekuatan dengan membuka langkah seribu. Tak cukup pintu depan pintu belakang juga digunakkan. Maka mulalah terjenguk-jengok kot-kot ada lagi batujembala mengikutnya lagi.

Malang sungguh nasib Sang Purbawala. Sana sini jurusnya tidak menjadi. Nasib masih menyebelahinya. Masih ada sedikit ruang untuk mengelak. Maka dielaknya dengan satu sangah yang hampir mengenainya jika dibiarkan bisa bikin lumpuh atau mati terus dengan pukulan hadapan yang tepat ke atas kepalanya.

Maka sekonyong-kong keluar dari pemikirannya untuk membuat serangan balas dengan bantuan sahabat-sahabatnya. Maka serangan tersebut dapat dihentikan seketika. Kerana buah-buah ranum berjaya dimasukkan dalam raganya.

Lalu sekonyong-konyong serangan pertama dilancarkan dengan pukulan kuasa super power. Terhenti seketika jurus musuh kepadanya.

Jurus kedua digunakan lagi dengan bantuan sahabatnya. Apabila disuluh dengan kuasa Power, tergolek sahabat-sahabat sendiri dipukul curi. Akhirnya diakui bahawa tersalah sasaran memang terpukul sahabat sendiri.

Masuklah jurus ketiga musuh memukul dengan terangan. Habis calar balar segala parut dicelah kuku tersembul.

Di Wartakan Maharaja mula terhidu bau-bauan yang kurang enak dari Pahlawan Sang Purbawala tersebut. Lalu di sapanya. Adakah anda sihat?

Bertambah bimbangnya kerana semua Maharaja mula menghidu bau-bauan tersebut.

Mohon Maharaja bersidang dengan nasihat dan mesyuarat mufakat membawa berkat. Bimbang yang dikendong keciciran yang dikejar tak dapat.

Rakyat jelata mengadukan perihal langkah Pahlawan Purbawala yang sumbang dan kecundang.

Sekarang dicubanya dengan jurus ke empat untuk melengahkan serangan musuh dengan mengunakan segala muslihat dengan Power Super Hero. Berdentum Pintu mahligai ditutup tanpa dibenar menghadap.

Sekarang berlawan masuk gelangang antara hidup dan mati, hanya tinggal satu gelanggang yang bakal mencorakkan kain hitam menjadi seadanya. Kerana kain putih telah lama terhitam.

Maka berbicaralah memanda-memandai menyelinap masuk ke dalam rumah Puspa Wangi.

Puspa Wangi: Kanda, bolehkah dinda bertanya tentang undang-undang negeri di sini?

Datuk Nikah Kahwin: (mengangguk) Boleh, apa salahnya...undang-undang apa dinda?

Puspa Wangi: Salah atau tidak jikalau seorang lelaki, masuk di rumah seorang perempuan, semasa suaminya tak ada di rumah?

Datuk Nikah Kahwin: Hoi, itu salah besar… salah besar.

Puspa Wangi: (Menuding jari) kalau begitu, kanda ni kan salahlah.

Datuk Nikah Kahwin: Eh salah jugaklah. Tapi itu tak jadi apa, sebab… undang-undang dalam ini negeri kanda yang bikin. Itu semua boleh padam.

Yang Benar.

The End ( TAMAT )

Pstt - Cerita ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati. Jika ada persamaan hanyalah kebetulan.

Saturday, January 23, 2016

Ajinda siapakah untuk menukar MB Kedah??? Sejarah Tanah Melayu zaman kejatuhan Melaka berulang!!!

Kepada,

PM DS Najib Razak, kami ingin mengetahui siapakah yang mencadangkan supaya DS Mukhriz bin Tun Dr. Mahathir di pecat dari jawatannya.

Ķami dapat tahu DS juga ada berkunjung ke Kedah dengan niat apakah kunjungan tersebut. Selepas perjumpaan tersebut DS tidak berminat berjumpa media. Mungkin DS keletihan.

Kami ada cadangan untuk DS mendapat mandat dari rakyat. DS kena bubarkan Parlimen dan buat Pilihanraya. Cadangan tersebut juga pernah dikemukakan olih bekas Pengerusi PAC.

Tujuan cadangan PRU awal ada kebaikkan untuk negara dan rakyat Malaysia. Selepas mendapat keputusan undi dari rakyat hakim negara? DS atau sesiapa yang bakal memimpin negara boleh membuat penumpuan untuk membaik pulih ekonomi negara dan nama baik negara di mata dunia.

Nama baik negara amat tercalar dengan isu-isu rasuah dan beberapa isu seperti 1MDB. Perkara ini jika dibiarkan akan mengundang hilang kepercayaan masyarakat dunia terhadap negara kita Maĺaysia yang di cintai. Untung Malaysia aman.

Berjimat cermat dan berhemah dalam berbelanja adalah tuntutan Islam. Boros itu amalan Syaitan.

Marahkan nyamuk jangan kelambu dibakar. Itu Syaitan namanya!!!

Sekian untuk tindakkan dan perhatian DS.

Yang Benar

Hp @seorang tua di kaki gunung.

Friday, January 22, 2016

Bait-bait ayat Prof Muhaya menarik untuk dijadikan sedikit Pedoman untuk kita bermuhasabah..

Waktu sedang "di puncak" kita merasa banyak teman di sekeliling kita.

Waktu sedang "Berkuasa" kita percaya diri boleh melakukan apa saja.

Waktu sedang "Tak Berdaya" barulah kita sedar siapa sebenarnya sahabat sejati yang kita ada..

Waktu sedang "Jatuh" kita baru sedar selama ini, siapakah teman yang memperalat dan memanfaatkan kita.

Waktu sedang "Sakit" kita baru tahu bahawa sihat itu sangat penting, jauh melebihi harta.

Waktu kita "Miskin" baru kita insaf  pentingnya amalan sedekah walau pun seringgit dan saling membantu saudara kita..

Masuk "Usia Tua" baru kita tahu rupanya masih banyak amalan dituntut Allah yang belum dikerjakan/banyak ilmu yang kurang dan baru kenal jalan ke masjid.

Saat "di Ambang Ajal" kita baru tahu ternyata begitu banyak waktu yg terbuang sia-sia.

Hidup tidaklah lama,
Sudah saatnya kita bersama-sama membuat HIDUP LEBIH BERHARGA:

Saling menghargai,
Saling membantu,
Saling memberi,
Saling mendukung.

Jadilah teman setia tanpa syarat ...

Jangan saling memotong dan menggunting sesama teman...

Tunjukkanlah bahawa anda masih mempunyai Hati Nurani yang tulus. Jauhkan niat jahat untuk mencelakai atau memfitnah.

Jauhkan niat memaksa seseorang melakukan suatu hal untuk kepentingan peribadi kita.

Apa yang ditabur itulah yang akan dituai

Allah swt tidak pernah menjanjikan bahwa langit itu selalu biru, bunga selalu mekar, dan mentari selalu bersinar.

Tapi ketahuilah bahawa Allah swt selalu memberi pelangi disetiap badai, senyum disetiap air mata, Rahmat dan berkat di setiap cubaan, dan jawapan di setiap doa......

Jangan pernah menyerah , Teruslah istiqamah beribadah... kerana..
hidup ini terlalu indah....

Hidup bukanlah suatu tujuan, melainkan sebuah persinggahan sementara..

Sahabat serta saudara ku,
Indahnya hidup bukan kerana banyak orang mengenal kita, namun berapa banyak orang yang merasa bahagia kerana mengenal kita.

Jangan kita tercari2 diakhirat esok memohon ampun atas fitnah, tohmahan sesama kita.

Harga Minyak dunia turun!!! Merupakan malapetaka kepada rakyat Malaysia???

Malaysia mempunyai minyak yang berkualiti tinggi. Jadi bila harga minyak naik rakyat Malaysia akan dapat beli minyak dengan harga murah.

Tetapi sebaliknya bila harga minyak turun rakyat Malaysia bakal ditimpa bencana. Kerana Malaysia tidak dapat menjual minyak dengan harga murah kepada rakyatnya.

Kerana minyaklah semua barangan di Malaysia naik. Alasan yang selalu diberikan kerana kos pengangkutan meningkat.

Kerana minyak juga negara di Dunia ini berperang. Kita semua juga berperang dengan keadaan yang semangkin menghimpit kehidupan dengan pelbagai keperluan hidup.

Bagi mereka yang banyak simpanan kewangannya buat masa sekarang tidak terasa sangat. Tidak mengapalah kerana itu rezeki mereka.

TPPA kajian dan keberhasilannya??? Perbezaan pandangan MITI dan MTEM serta Gabungan 200 NGO Malaysia.

1/4. Cuba memahami apakah faktor2 yang membawa polemik antara NGO dgn kerajaan tentang TPPA menyebabkan saya menganalisa hujah-hujah dan fakta di samping menghadiri Sidang Kemuncak TPPA yang dianjurkan oleh Majlis Tindakan Ekonomi Melayu, Kongres Rakyat dan gabungan 200 NGO Malaysia baru2 ini dan semalam mendengar Taklimat Manfaat TPPA oleh Menteri, MITI dan MATRADE. Saya bukan anti-establishment, masih seorang penyokong tegar UMNO dan kerajaan; pandangan saya yang berdasarkan pembacaan, analisa di luar kotak dan pengalaman hidup di luar negara adalah lebih menjurus menyebelahi kepentingan rakyat majoriti. Justeru polemik yang berterusan ini, saya berpandangan kerajaan perlu duduk dan memberi peluang kepada NGO dan pakar-pakar yang sedang mengkaji 6000 muka surat TPPA untuk mengemukakan hujah mereka dan mencapai kata sepakat demi kepentingan rakyat dan negara, langsung menghilangkan keraguan mengapa kerajaan merahsiakan kandungan TPPA sebelum ini; seperti yang didakwa oleh pakar-pakar yang mengkaji.

Tidak dinafikan kerajaan berjaya meletakkan Malaysia antara 20 negara dagang terbesar di dunia dan terdapat syarikat-syarikat kita yang berjaya di persada antarabangsa. Namun, mereka bukan SME, tetapi adalah syarikat besar dan GLC yang mempunyai ‘resilience’ dan ‘capability’ seperti yang disebut oleh Menteri. Saya persoalkan, bagaimana pula dengan ‘capacity’ dan ‘sustainability’ bagi syarikat besar dan GLC ini untuk terus bersaing di peringkat global untuk beberapa dekad yang akan datang? Banyak syarikat kita kecundang untuk terus bertahan di peringkat global apabila persaingan semakin sengit. Tak perlu saya sebutkan contoh-contoh. Pengalaman saya, tidak ada satu pun syarikat Bumiputera Class A yang mampu mengambil projek atau berani bersaing dalam pembidaan projek pembinaan di Abu Dhabi. TPPA bukan sekadar globalisasi. Apabila ia dilaksanakan, contohnya, mampukah syarikat Bumiputera Class A bersaing tanpa bantuan kerajaan dengan pemain antarabangsa untuk membida projek bernilai lebih RM350mil?. Dengan rakan senegara kaum Cina pun tak mampu bersaing, inikan pula dengan syarikat Mat Salleh.  

Lebih 30 tahun kita cuba menguasai pasaran ICT dunia dengan menjadi pelopor pembangunan ICT terancang dan bersepadu di peringkat global selepas Silicon Valley USA, melalui penjenamaan Multimedia Super Corridor (MSC). Tetapi adakah kita berjaya menjadi pengeksport utama aplikasi ICT ciptaan tempatan dan MSC menjadi ‘most intelligent city in the world’ sebagaimana objektif yang ingin dicapai? Selepas 30 tahun di mana kita? Sedangkan mereka yang wujud selepas kita seperti Dubai Internet City, MASDAR Abu Dhabi, Singapore One, Taiwan HsinChu Science Park dan India’s Bangalore Information Technology Park begitu gah membina projek mega smart city dan mengeksport produk, aplikasi, pakar dan perkhidmatan ke serata dunia serta menarik pelaburan tetap jangka panjang berbillion-billion US dollar ke dalam negara mereka. Yang nyata politik kampung dalam negara kita membawa kita ke belakang selepas pertukaran kepimpinan kerajaan, cuba membunuh ‘legacy’ Tun Mahathir dan menukar/memusnahkan setiap yang berkaitan dengan Tun M, menjadikan pembangunan dan eksport ICT negara terencat dan kita hanya menjadi jaguh kampung. MSC Malaysia akhirnya menjadi projek hartanah seperti projek hartanah lain yang tidak ada bezanya dengan  mana2 ceruk di Malaysia. Itulah yang kita pandai. Jual tanah. Pergilah di mana pun sama ada Iskandar Malaysia, NCER, ECER, Sabah dan Sarawak Corridors, modus operandi nya sama – jual tanah, tebang hutan sampai botak dan bina hutan batu. Pembangunan oleh syarikat-syarikat besar dan asing yang rancak diserata ceruk tentunya menggerunkan rakyat yang bertanya berapa banyak dah tanah Melayu ini terjual? Setiap tahun menangislah dan menyanyi lah lagu “Airmata darah bercampur keringat, bumi dipijak milik orang”, tetapi adakah sebarang usaha untuk menyedarkan pihak berwajib untuk menangani masalah ini?

2/4. Lebih 10 tahun juga kita cuba menjuarai Halal Hub untudk menguasai sebahagian dari USD2.3 trilion setahun dagangan halal dunia tapi adakah pencapaian kita boleh dibanggakan? Selepas 13 buah Halal Hub dibangunkan di seluruh negara dengan tarikan nilai pelaburan RM8.07 bilion (USD1.82 bilion) sejak 10 tahun lepas, bermakna kejayaan kita hanyalah RM807 million setahun (USD182 milion) dengan penguasaan pelaburan dagangan halal kita tidak sampai 0.1% seperti sebutir beras dalam timbunan guni beras, sedangkan 65% pasaran dan permintaan halal itu datang dari negara-negara Asia, jiran-jiran kita sendiri. Selepas 10 tahun wujudnya HDC kita masih mengimport lembu dari Australia dan India, sementara JAKIM masih gagal mengawal pensijilan halal bertaraf global; bagaimana mungkin kita menjadi halal hub unggul dunia 4 tahun lagi?

Apakah politik kampung juga akan menyebabkan rakyat banyak di kampung akan menderita kepayahan untuk hidup di negara bertuah ini selepas TPPA dilaksanakan? Kalau di Asia pun masih terkial-kial nak menjual makanan halal, bagaimana nak bertanding dipasaran terbuka global di bawah TPPA? Menteri mengatakan di bawah TPPA akan terdapat pertambahan US$100 billion menjelang 2027 iaitu 11 tahun dari sekarang. Ini bermakna kalau dikira implementasi TPPA dari tahun ini sehingga 2027, pertambahan itu hanyalah USD9 billion setahun, sedangkan eksport kita ke Thailand tahun lepas lebih banyak iaitu USD12 billion dan ke Indonesia pun USD USD12 billion setahun. Saya mengandaikan kalau kita tingkatkan sedikit usaha mengeksport makanan halal ke dua-dua negara ini, kita boleh melangkaui pencapaian USD9 billion setahun itu. Dengan pelbagai kemungkinan yang boleh berlaku serta kemungkinan lebih banyak tanah yang tergadai dalam jangka masa panjang, kita nak berbangga dengan pertambahan USD9 billion setahun selepas perlaksanaan TPPA?.

3/4. Pedagang Malaysia mahu melebar sayap dagangan ke US, Canada dan Mexico dengan adanya TPPA? Ahli-ahli Parlimen dan pensyarah tempatan diminta tolong belajar sejarah dan buat kajian sikit. Tahukah anda NAFTA yang ditandatangani pada tahun 1993 melibatkan ketiga-tiga negara ini telah menjadikan mereka satu gergasi ekonomi dalam pasaran bersepadu untuk 400 juta penduduk mereka? Antara mereka tidak ada sekatan. 3 negara NAFTA ini saling tolong menolong tanpa sempadan ekonomi. Dengan adanya TPPA pula, kerjasama ekonomi 3 negara ini melangkau batas SEMUA jenis bidang, seperti pelaburan dan perkhidmatan, pengaliran data dan e-commerce, dan semua jenis pergerakan pekerja dan berbagai-bagai lagi, menjangkau apa yang termeterai dalam NAFTA yang sedia ada. Bermakna pasaran ekonomi mereka semakin luas dan mewah, keupayaan mereka menguasai ekonomi dan pelaburan bertambah merentasi sempadan negara-negara TPPA.

Sejak bila dalam sejarah dunia, manusia berlumba-lumba berdagang dengan 3 negara ini yang kononnya dikatakan ‘world biggest economy’ seperti yang didakwa oleh ahli Parlimen kita? Cuba bagi bukti 3 negara ini adalah ekonomi terbesar dunia. Beratus-ratus tahun orang Eropah dan Amerika datang berdagang ke Negara Asia dan Malay Archipelago, tiba-tiba dalam dunia globalisasi dan digital kini, kita disuruh berlumba-lumba pulak pergi berdagang ke US, Canada dan Mexico kerana mereka ekonomi besar. Mereka bukan ’emerging nation’ pun. Data bancian USA berkenaan penduduk dunia menganggarkan penduduk bagi 3 negara ini ialah 501 million menjelang 2020. (Sumber:  lnternational Data Base (IDB) -Census Bureau  lnternational Programs Center USA), berbanding separuh dari penduduk Islam dunia yang tinggal di Asia Pacific dan Timur Tengah dijangka mencapai 1.9 bilion orang pada tahun 2020 dan 2.2 billion menjelang 2030. Jadi pasaran mana lebih besar?  Lainlah kalau ada agenda tersembunyi untuk menyekat pertambahan penduduk ini dengan mewujudkan peperangan demi peperangan tanpa henti sebagai satu kaedah ‘social engineering’ untuk penghapusan etnik di Timur Tengah.

Kenaikan gaji pekerja Malaysia yang sedikit dan tidak kompetitif berbanding harga barang yang naik begitu cepat dan banyak, memungkinkan TPPA akan memberi tekanan kepada kehidupan rakyat jelata dalam negara ini. Apatah lagi dengan segala macam musibah yang berlaku sekarang, menjadikan golongan pertengahan dan bawahan menggigil-gigil lemah lutut dan jantung berdenyut sakit untuk meneruskan hidup. Kalau Tun Mahathir berjaya mencipta ramai keluarga Melayu golongan pertengahan sepanjang 22 tahun pemerintahannya, tidak hairan kalau sebaliknya DS Najib pula berjaya meramaikan golongan Melayu di bawah paras kemiskinan dalam masa 7 tahun pemerintahannya dan akan lebih ramai menjelang 2020. Apalah makna menjadi negara maju menjelang 2020 kalau rakyatnya mengemis di negara sendiri atau diberi peluang sekadar dipinggiran, berniaga di tepi-tepi bangunan tinggi menjual goreng pisang dan nasi lemak. Bukan semua rakyat Malaysia adalah pedagang. Dengan kenaikan gaji yang sedikit, bayangkan setiap rakyat menghambakan diri pada duit, bekerja tanpa henti, bukan lagi membuat  2 kerja,  malah 4-5 kerja sehari semata-mata untuk kais pagi makan pagi. Maaf saya katakan, wanita Malaysia walaupun ramai yang profesional, tapi malang kerana bekerja terlalu keras setiap hari. Pengalaman menetap di negara orang memberi pendedahan kepada saya bahawa hidup ini bukanlah untuk duniawi dan bekerja semata-mata. Bayangkan keindahan hidup beriadah atau menonton wayang dipantai dan taman sekeluarga setiap hujung minggu atau kadang-kadang minum teh bersama ahli parlimen yang berkunjung di rumah atau bercuti sekeluarga selama sebulan di Eropah atau sekadar kunjung-mengunjungi rakan dan jiran sekeluarga setiap petang sambil minum kopi, (bukannya suami lepak di kedai mamak/berkaraoke dan isteri masak, jaga anak dan berkemas  apabila balik dari kerja selepas tersekat berjam-jam di jalanraya). Ya, mungkin selepas ini kita kena ubah budaya dan cara hidup kita.

4/4. Dubai dan UAE yang mempunyai dasar langit terbuka untuk perdagangan, memastikan setiap rakyatnya mempunyai rumah percuma (villa atau apartment mewah), pekerjaan yangu terjamin dengan gaji lumayan, hadiah wang semasa berkahwin dan bantuan kewangan bagi setiap anak yang lahir. Justeru, Dubai dan seluruh penduduk UAE tidak risau dengan kemaraan kemasukan warga dunia dalam negaranya kerana ia tidak akan menjejaskan kebajikan  penduduk asalnya walaupun UAE adalah negara yang paling ramai di dunia didiami penduduk asing (most diversified nation in the world) dengan 212 negara di bumi ini, penduduknya tinggal dan bekerja di UAE. Setiap urusan perdagangan memberi kelebihan kepada penduduk asal negara berkenaan. Sedangkan rakyat Malaysia yg rata2 berpendidikan terpaksa berdepan dengan provokasi2 pihak berwajib dan ahli politik supaya terus bekerja, terus bertanding dengan masyarakat dunia untuk sesuap nasi, berhadapan dengan kenaikan harga makanan dani perubatan yang tanpa kawalan. Adakah taraf hidup akan bertambah baik atau merosot selepas TPPA?

Sejak tahun 2008 hingga kini, ekonomi USA tidak dapat bangun dari kejatuhan yang menjunam akibat ‘the great recession’/kemelesetan ekonomi yang lebih hebat dari apa yang berlaku pada tahun 30an. Golongan pertengahan Amerika terkapa-kapa tidak mempunyai pekerjaan dan terpaksa berhijrah keluar negara terutamanya bekerja di Timur Tengah. Negara USA menjadi tempat tinggal untuk orang yang berada dan kaya semata-mata. Dengan motto TPPA “Leveling the playing field for American workers & American businesses” dan maksud TPPA itu sendiri bermakna “The Trans-Pacific Partnership (TPP) writes the rules for global trade—rules that will help increase Made-in-America exports, grow the American economy, support well-paying American jobs, and strengthen the American middle class”, perlu ke kita berpolemik banyak lagi dan menutup mata atas kemungkinan penindasan keringat rakyat dan eksploitasi terhadap khazanah negara yang kerdil ini? Adakah telah dikaji kesan jangka panjang TPPA?

Saya menyeru kerajaan, biarlah kita  sama-sama meletakkan kepentingan rakyat di hadapan, dan mengkaji kertas lapuran TPPA dan cost-benefits analysis TPPA dengan teliti dan sewajarnya, melihat sejarah NAFTA dan WTO terhadap negara-negara berkenaan; serta membuat analisis jangka panjang sebelum kerajaan mengambil keputusan untuk menandatangani TPPA tersebut.

Ye, Malaysia negara kerdil, tidak boleh mencorak ekonomi dan politik dunia, tetapi China dan Amerika sangat suka dengan kita, ‘The Golden Chersonese’ nama diberi untuk Tanah Melayu ini oleh Roman dan Greek sejak abad ke 2, mungkin punya keistimewaan tersendiri.

Apakah masa depan rakyat ‘The Golden Chersonese’ ini selepas TPPA?

Mungkinlah kita akan menangis setiap hari dan bukan sekadar setiap tahun semasa PAU? dan terus-terusan menyanyi.

“…..Indahnya bumi kita,
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri"

Wednesday, January 20, 2016

Kenyataan Menteri Besar Kedah.

KENYATAAN AKHBAR

Saya mendengar kenyataan yang dikeluarkan oleh sebahagian daripada kepimpinan UMNO Negeri yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, YB Dato’ Seri Ahmad Bashah Md Hanipah di Alor Setar petang tadi.

Kedudukan saya sebagai Menteri Besar adalah atas mandat dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dan juga atas perkenan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah setelah dicadangkan oleh YAB Perdana Menteri.

Saya menyerah kepada Rakyat jelata untuk menilai prestasi dan keberkesanan kerja buat saya bersama kepimpinan parti seluruh negeri sejak hari pertama Barisan Nasional kembali mentadbir Kerajaan Negeri Kedah pada pilihanraya umum ke13.

Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, saya memegang amanah untuk berkhidmat dengan sebaiknya demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat. Rakyat dan pengundi jua yang akan menilai kemampuan pentadbiran saya.

DATO’ SERI HJ MUKHRIZ TUN MAHATHIR

Alor Setar
20 Januari 2016

TPPA ditandatanggani bulan MAC 2016!!! Detik sejarah bermula?

TPP di jangkakan akan ditandatanggani pada bulan Mac. Bila Penerangan atau soal jawab mengatakan tidak melibatkan Perlembagaan atau peraturan.

Mohon pencerahan hak-hak pekerja ada ke dalam perlembagaan negara?

Jika undang-undang kesatuan digubal atau boleh dipinda oleh kerana syarat untuk menyertai TPP. Percaya atau tidak satu masa nanti perkara ini akan berjangkit kepada peraturan atau Perlembagaan negara yang lain?

Aku dah nampak ada benda masuk!!! Terpulang kepada kecekapan pemimpin melayu dalam game yang licik ini.

Sekadar ingatkan sahaja!!!

Kot-kot macam gst tppani???

#takcayasudah

Monday, January 18, 2016

Ancaman IS.

Semua orang bukan Islam dianggap kafir harbi dan wajib diperangi.

Pihak Polis dan kerajaan boleh dibunuh dan harta mereka boleh dirampas. Menolak Ijmak dan qias sebagai sumber hukum syarak.

Golongan Syiah dianggap kafir dan musyrik. Demokrasi dan perlembagaan dianggap Syirik dan wajib diperangi.

Ancaman kepada umat Islam dari sudut Akidah. Pemikiran mengkafir sesama Islam. Berhasrat meruntuhkan Kaabah. Menyokong kebangkitan Islam Liberal. Mencemar Imej Islam.

IS Merupakan Negara Islam State. Merupakan satu kumpulan militan atau pengganas yang diketuai oleh Abu Bakar Al-Baghdadi.

Ajinda mereka menubuhkan Khalifah Islamiyah dan Daulah Islamiyah mengikut acuan mereka dengan memilih Iraq dan Syria sebagai tapak gerakan mereka.

Friday, January 15, 2016

Dua anggota tentera tembak penyeludup di bebaskan.

GENTING HIGHLANDS - Dua anggota tentera yang ditahan polis berhubung insiden tembak seorang suspek yang dipercayai terbabit dengan kes penyeludupan di Pasir Mas, Kelantan pada 7 Januari lepas, dibebaskan hari ini.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jen Tan Sri Zulkifeli Md Zin berkata, dua anggota berkenaan sebelum ini ditahan hanya untuk membantu siasatan polis.

"Hari ini, kedua-dua mereka telah dibebaskan di bawah jaminan polis," katanya kepada pemberita dalam sidang media selepas Program Hala Tuju Kementerian Pertahanan 2016 di sini, hari ini.

Turut hadir Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Dalam kejadian 7 Januari lepas, seorang lelaki tempatan berusia lingkungan 30-an maut selepas terkena tembakan anggota tentera yang bertugas di sebuah pos kawalan di Rantau Panjang, Pasir Mas.

Anggota tentera itu melepaskan tembakan setelah van yang membawa lelaki itu, tidak berhenti di pos kawalan untuk pemeriksaan.

Tembakan itu dikatakan terkena lelaki itu yang duduk di kerusi penumpang hadapan.

Zulkifeli berkata, anggotanya bertindak melepaskan tembakan dalam kejadian itu semata-mata sebagai langkah pencegahan.

"Saya melihat perkara ini sebagai satu insiden yang tidak boleh dielak. Kejadian adalah di mana sebuah kenderaan cuba merempuh sekatan di kawasan operasi berdekatan dengan sempadan antarabangsa. Kalau rempuh sekatan maka sudah tentu ada niat yang tidak baik," katanya.

Beliau berkata, sebelum ini banyak kes dilaporkan berlaku di sempadan negara termasuk di Kelantan.

"Apa jadi kalau kenderaan itu membawa dadah, senjata api, pendatang haram, pengganas dan lain-lain. Tindakan untuk (tembak) diambil dalam waktu singkat selepas kenderaan itu merempuh sekatan," katanya.

Katanya pucuk kepimpinan ATM akan membela nasib setiap anggota yang menjalankan tugas dengan betul. - Bernama

China mencetuskan situasi tegang di kawasan maritim.

Walaupun Fiery Cross Reef terletak di luar kawasan maritim Malaysia di Laut China Selatan, Kuala Lumpur tetap berpendirian penerbangan ujian dan pendaratan pesawat China di situ telah mencetuskan situasi yang meningkatkan ketegangan di kawa­san maritim tersebut.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman menegaskan, provokasi China itu menyebabkan usaha-usaha untuk menyelesaikan tuntutan bertindih di antara Vietnam, Filipina dan China menjadi semakin sukar ke­rana ‘kepercayaan dan keyakinan’ yang semakin menipis dalam kala­ngan mereka.

Dalam hal ini, kata beliau, Wisma Putra maklum laporan media serantau dan antarabangsa berhubung perkembangan semasa di Laut China Selatan termasuklah penerba­ngan ujian dan pendaratan pesawat awam oleh China di Fiery Cross Reef pada 2 dan 6 Januari lalu.

“Pada ketika ini amat penting untuk semua pihak berpegang kepada Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Undang-Undang Laut 1982 (United Nations - Convention on the Law of the Sea 1982 – UNCLOS 1982) serta prinsip dan semangat Deklarasi Tatalaku Pihak-Pihak Berkepentingan di Laut China Selatan (Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea).

“Semua pihak juga mesti berusaha untuk meningkatkan persefa­haman yang boleh mengelakkan se­barang aktiviti yang boleh me­ningkatkan ketegangan.

“Pada masa sama, semua pihak perlu terus komited dalam mereali­sasikan Kod Tatalaku di Laut China Selatan (Code of Conduct in the South China Sea),” kata beliau kepada Utusan Malaysia, hari ini.

Pegawai Kementerian Luar China hujung minggu lalu mengesahkan satu penerbangan ujian oleh pesawat awam telah mendarat di pulau buatan di Kepulauan Spratly menggunakan landasan di pulau itu buat pertama kali.

Landasan yang dibina di Terumbu Fiery Cross itu adalah sepanjang 3,000 meter dan merupakan satu daripada tiga landasan di pulau buatan itu yang dibina daripada gabu­ngan tujuh terumbu di Kepulauan Spratly.

Berikutan itu, Vietnam membuat bantahan rasmi yang disusuli Filipina, ditambah pula landasan berkenaan berkemampuan membolehkan pendaratan pesawat pengebom dan pesawat pengangkut, selain jet pejuang.

Di Washington, jurucakap Ja­ba­tan Negara Amerika Syarikat (AS), John Kirby berkata, pendaratan pesawat China itu meningkatkan kete­gangan dan mengancam kestabilan di rantau berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan Senat AS, Senator John McCain turut mengkritik pentadbiran Presiden Barack Obama kerana menangguhkan rondaan ‘laluan kebebasan’ dalam jarak 12 batu nautika dari pulau buatan terbabit.

China mula membina pulau tersebut sejak tahun lalu dan pendaratan pesawat itu bukan perkara mengejutkan. SUMBER: Utusan

Thursday, January 14, 2016

Mengapa kita perlu berhutang dengan bank dunia???

Mengapa kita boleh buat pinjaman dengan bank dunia dengan faedah 6% ? Agak kurang pandailah kalau buat pinjaman dengan bank dunia faedah sebesar itu!!! Kita pinjam dengan jumlah yang besar billion bukan juta-juta.

Zaman Tun M bank dunia dan IMF menawarkan pinjaman kewangan untuk Malaysia. Tetapi Malaysia tidak berminat dengan pinjaman tersebut.

Sebab ketika itu Malaysia boleh membayar hutangnya tetapi Malaysia tidak melakukannya. Ketika itu rizeb simpanan Malaysia cukup besar untuk menampung hutang negara. Ketika itu zaman Tun M.

Tetapi apa yang berlaku selepas era kegemilangan Malaysia. Tun M membangunkan negara tanpa membebankan rakyat dengan pelbagai cukai.

Bukanlah nak puji sangan Tun M. Tetapi itulah kebenaran yang saya kena akui.

Rakyat nak hidup tanpa GST??? Tanpa TPPA??? Tanpa pemimpin yang membebankan negara dengan hutang!!!

Saturday, January 9, 2016

Malaysia merupakan satunya negara diberi klausa keluar dari Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik ( TPPA )

Malaysia merupakan satu-satunya negara yang diberi klausa pilih keluar dalam satu surat sampingan kepada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), kata Ketua Pakar Ekonomi Asian Development Bank, Jayant Menon.

"Ini sebenarnya membolehkan Malaysia menarik diri daripada TPPA walaupun tanpa cuba untuk meratifikasikannya di Parlimen. Tiada negara yang terlibat TPPA lain boleh melakukannya.

"Bagaimana Malaysia mampu memperolehnya, saya tidak tahu tetapi, saya fikir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed merupakan seorang perunding yang hebat," katanya pada Forum Ekonomi ASEAN di ibunegara semalam.

Beliau berkata Malaysia mungkin negara paling berjaya dalam memperoleh pengecualian dalam banyak aspek sensitif, termasuk perkara seperti perolehan kerajaan, pembaharuan perusahaan negara atau syarikat berkaitan kerajaan dan perlindungan dalam sesetengah bidang pembaharuan harta intelek.

"Dengan begitu banyak pengecualian, kemungkinan tiada masalah untuk Malaysia menyertai TPPA akhirnya," katanya.

Bagaimanapun Jayant berpendapat, TPPA itu sendiri mungkin tidak menjadi realiti jika ia tidak diluluskan oleh Kongres Amerika Syarikat.

"Tiada jaminan ia akan direalisasikan. Republikan perlu disokong dalam jumlah yang besar memandangkan Demokrat telah menentangnya.

"Politik memainkan peranan besar ketika ini. Tiada jaminan TPPA akan mudah diluluskan Kongres. Kita hanya perlu tunggu dan lihat," katanya.

Jayant berucap sebagai anggota panel pada forum itu mengenai struktur perdagangan serantau yang semakin berkembang dan reaksi pasaran terhadapnya.

Mengenai Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC), beliau bersetuju dengan Deklarasi Kuala Lumpur yang menyatakan ia bukan satu destinasi namun satu perjalanan, dan jangkaan yang adil terhadap penyempurnaan pelaksanaan AEC sepatutnya pada 2025.

Beliau berkata berdasarkan kajian terbaru, lebih banyak aktiviti dan program kesedaran mengenai AEC perlu dijalankan untuk meningkatkan profilnya.

Mengenai tonggak keempat AEC iaitu penyepaduan ke dalam ekonomi global, Jayant berkata ia menjadi bidang kejayaan ASEAN.

"ASEAN mampu menggunakan fahaman serantau untuk benar-benar mempromosi globalisasi.

"ASEAN sentiasa membuka pintunya. Perdagangan dalam negara ASEAN kian berkembang malah akan lebih berkembang dengan AEC," katanya.

- Bernama

Mahathir melalui idea bernas ujudnya gergasi kewangan baru BRICS???

Idea berhantu Mahathir mimpi ngeri IMF dan Bank Dunia bakal memusnahkan ekonomi USA dan ISRAEL serta Bank-bank lintah darat Barat.

Kebijaksanaan Mahathir bekas Perdana Menteri Malaysia 1981-2003 menangani krisis kewangan dunia 1997-1998 telah menarik minat banyak negara didunia terutama Russia China Argentina dan Afrika Selatan.

Melalui idea yang bernas Mahathir maka ujudnya gergasi kewangan baru BRICS. Mahathir telah menolak pinjaman lintah darat IMF, rancangan penggunaan dinar emas menggantikan dollar Usd, barter trade, kawalan faedah bank dan lain-lain dapat mengelakkan sesebuah Negara dari serangan spekulator kewangan Zionist, bankster, golongan elit, Oligarki dan perbankkan global yang koroupsi dalam permainan matawang dollar Usd contohnya George Soros. Idea global ekonomi ini sangat menarik dan praktikal.

Pada tahun 2011 idea Mahathir ini cuba dipraktikkan oleh Gaddafi Libya. Gaddafi mula menggunakan dinar emas menggantikan dollar Usd dalam urusniaga minyak Libya. Plan Gaddafi ini mendapat sokongan negara Arab Russia Iran dan China. Ini akan memusnahkan lintah darat bank-bank barat, IMF dan bank Dunia yang ditaja oleh USA dan ISRAEL.

USA telah mengupah pemberontak regime Libya didalangi Al-Qaeda disokong oleh NATO memusnahkan Gaddafi Libya. Ini sahaja jalan untuk menyelamatkan matawang dollar Usd dan bank-bank barat.

Kemunculan BRICS 26 March 2013 pakatan Russia China Brazil India dan Afrika Selatan, bakal memusnahkan dollar Usd, IMF dan bank-bank lintah darat barat. BRICS banyak persamaan dari idea yang dicetuskan Mahathir. Ini mendatangkan masalah besar kepada USA dan ISRAEL kerana Ahli BRICS ini kuasa besar yang lebih kuat dari USA dari segi keselamatan dan ketenteraan.

Langkah-langkah BRICS
1- Membuka BRICS bank sama seperti IMF dan Bank dunia. Kadar feadah pinjaman 0.6%-2% jauh lebih rendah dari IMF dan Bank Dunia.

2-Kerjasama teknologi ketenteraan Russia dan China memusnahkan industri perniagaan ketenteraan USA.

3-Anggota BRRICS boleh menggunakan matawang masing-masing untuk urusan perniagaan global seluruh dunia. Matawang dollar Usd tidak digunakan lagi sebagai pengantaraan.

4-Rizab emas ditingkatkan oleh anggota BRICS. Contohnya Russia telah membeli jongkong emas 283 tan berjumlah $ 11,000,000,000. Ini bertujuan apabila perbelanjaan USA, Jepun dan Eropah melebihi pendapatan pada 2016-2017 kadar inflasi meningkat dollar Usd lemah akibat persaingan BRICS. Waktu itu harga emas akan melambung naik.

5- Rizab persekutuan BRICS tidak menaikkan kadar feadah. Ini memberi tekanan dan kesan buruk pada dollar Usd. Amerika dan ISRAEL akan menuju bangkrupsi.

6- Rancangan barter trade emas dan bukan wang dollar Usd dari anggota BRICS.

7- Kerjasama anggota BRICS bukan monopoli seperti TPPA. Kerjasama pelbagai bidang kewangan, ekonomi, inovasi, sainis, teknologi, it, pertanian, kesihatan, pendidikan dan kebudayaan. Diplomasi baik BRICS dan kerjasama tidak ada sesiapa yang boleh memaksa menetapkan kepada sesiapa atau mengenakan kehendak mereka. Tidak seperti TPPA di taja Zionist perniagaan paksa menetapkan undang-undang mengikut selera Zionis merugikan negara yang menyertai TPPA.

8-Pasaran saham sering turun naik tidak setabil. Rizab jongkong emas anggota BRICS lebih setabil ini akan melonjakkan ekonomi anggota BRICS 2017, memusnahkan IMF dan Bank Dunia di monopoli oleh Zionist.- Michael Hartnett ketua strategi pelaburan Uerrill Lynch.

9- Pentingnya menolak TPPA dan menyertai BRICS. Jangan beri sebarang business kepada penjenayah USA dan ISRAEL. Apabila mereka sudah bangkrup dollar Usd jatuh teruk mereka tidak ada wang untuk menaja jenayah dan menyerang negara orang di dunia. USA dan ISRAEL akan duduk diam apabila mereka sudah miskin.

Thursday, January 7, 2016

Skuadron 501, Tangkas Dan Berbisa!!!

Helikopter Super Lynx Mk 100 merupakan helikopter barisan hadapan TLDM dalam operasi penerbangan maritim dan juga operasi penerbangan yang lain.

Helikopter ini mampu melaksanakan serangan atas permukaan secara solo atau berkumpulan.

Selain itu, helikopter ini juga memainkan peranan penting dalam menggerakkan operasi khas yang melibatkan aset penting TLDM.

Terlibat juga membantu penyusupan masuk PASKAL ke kawasan daratan atau kapal musuh.

Sesuai dengan moto skuadron, Tangkas Dan Berbisa, 501 Skuadron berkemampuan untuk melaksanakan tugas-tugas peperangan 3-dimensi di kawasan  maritim seperti peperangan atas permukaan, peperangan bawah permukaan dan peperangan elektronik.

Super Lynx juga berperanan sebagai penyerang dan pengganda kuasa kepada kapal-kapal dan unit TLDM.

Dari segi keupayaan tempur, helikopter ini dilengkapi dengan peliru berpandu Sea Skua, Torpedo A224/S, dan mesingan.

Super Lynx turut juga mempunyai keupayaan penembakan peluru berpandu Otomat dengan menggunakkan sistem TG2 dalam operasi penembakan melampaui ufuk.

Datuk Ahmad Maslan bakal digugurkan???

KUALA LUMPUR – Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Antarabangsa, Datuk Ahmad Maslan yang terus menerus dikritik bakal digugurkan sebagai Ketua Penerangan Umno.

Menurut Sumber dalaman Umno, terdapat empat nama yang disebut-sebut bakal menggantikan tempat Ahmad sebagai Ketua Penerangan Umno Malaysia yang baharu iaitu Datuk Seri Salleh Said Keruak, Tan Sri Shahrir Samad, Datuk Rahman Dahlan dan Datuk Seri Mahadzir Khalid.

Sebelum ini, Ahmad dikritik selepas beliau mencadangkan supaya rakyat Malaysia menjalankan dua pekerjaan bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.

Beliau kemudian menjelaskan bahawa cadangannya itu dalam konteks agar rakyat menjalankan pernigaan dalam talian selain pekerjaan tetap masing-masing.

Ahmad berkata beliau sendiri mempunyai tiga pekerjaan iaitu sebagai ahli Parlimen, timbalan menteri dan ketua penerangan Umno.

Percubaan membangkitkan Isu kegagalan Proton .

WAJIB BACA

PROTON VS. 1MDB

Percubaan sesetengah blog dan tukang karut untuk membangkitkan isu kegagalan Proton dan mengingatkan Dr Mahathir bahawa beliau perlu cermin diri sendiri dan bukannya 1MDB merupakan suatu helah klasik untuk mengalih perhatian.

Pertamanya, Proton merupakan syarikat milikan tunggal dan apa sahaja kegagalan tidak langsung melibatkan dana Kerajaan.

Kedua, perniagaan Proton adalah NYATA DAN BUKAN BERSIFAT KHAYALAN atau dana yang disembunyi di pulau penggubahan wang haram, dan apabila dana disifatkan sebagai tunai, ianya adalah wang kertas bukannya sesuatu yang secara ajaib bertukar kepada bentuk unit.

Ketiga, aset Proton dan tanah adalah NYATA, dibeli daripada keuntungan sendiri berjumlah RM4 bilion, seperti kes kilang di Tanjung Malim, Proton membayar RM1.8 bilion bagi 1,280 ekar pada awal tahun 2000.

Tidak hairanlah apabila ianya mula menurun dan berkait rapat dengan Dasar Automatif Nasional yang baharu di bawah pentadbiran Abdullah yang menarik diri daipada melindungi kereta nasional.

Setelah itu, Proton dijual dan tidak lagi dipeduli Kerajaan.

Hakikatnya ialah, sama ada ianya merupakan syarikat GLC atau kini milikan tunggal, Proton telah menikmati kejayaan dan kerugian setelah itu bukannya berbaur skandal atau kehilangan dana secara misteri.

Ini merupakan satu projek untuk memacu Malaysia ke arah industri berat, teknologi kejuruteraan canggih dan memecah tradisi daripada pergantungan terhadap sumber asli dan pertanian.

Tidak syak lagi, ia telah berjaya dan kejayaannya kini bukan sahaja memberi khidmat kepada Proton bahkan telah bertaburan di seluruh dunia dengan memberi khidmat kepada jenama besar dan lebih terkenal.

Selain itu, kewujudan vendor terutamanya dalam kalangan Bumiputera tidak perlu diwar-warkan lagikerana vendor-vendor ini bukan sahaja berjaya mendapat kontrak yang lumayan dari Proton, juga mengasah keupayaan mereka dalam menepati kejuruteraan pembuatan.

Sudah pasti ada yang terbabas, orang yang melalui jalan pintas dalam membuat keuntungan tetapi tidak mencapai standard yang diharapkan. Sudah berkali peluang kedua diberikan bagi memperbaiki kekurangan.

Sesetengah lagi merintang arus, tetapi ada pula yang memikirkan bahawa dengan berstatuskan Bumiputera, menjadikan status ini sebagai lesen untuk menuntut hak-hak mereka sedangkan tiada apa sumbangan sehingga merosakkan reputasi Proton.

Malah, kebanyakan reputasi buruk Proton berpunca daripada vendor yang tidak cekap dan kelemahan Proton dalam menyabitkan penamatan kontrak mereka.

Sebahagian vendor pula mengambil penamatan kontrak itu secara negatif dengan memutuskan untuk menghentam semula Proton dengan berbagai cara termasuk cuba untuk menyamakan kegagalan Proton sama seperti 1MDB.

Proton bersedia berkongsi rasa tidak puas hati mereka dengan para pembela pro-1MDB, mebuatksnsenario di atas muncul.

Kemudian terdapat juga satu percubaan untuk menutup skandal 1MDB kerana hal ini telah dibangkitkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi Proton.

Bagi para penyokong 1MDB, dengan menonjolkan kegagalan Proton, ia seolah-olah menyifatkan bahawa Dr Mahathir telah gagal dengan Proton dan menghilangkan kelayakan beliau sebagai pengkritik 1MDB.

Logiknya, 1MDB dibiayai oleh pembayar cukai termasuk Dr Mahathir sendiri.

Kemudian, timbul pula isu kononnya Proton telah memohon sebanyak RM3 bilion daripada Kerajaan dan ditolak permohonannya menyebabkan Dr Mahathir menyerang Datuk Seri Najib dan 1MDB.

Menjadi suatu kelebihan kepada pendapat seperti ini dengan menganggap bahawa Dr Mahathir marah bukan kerana satu permintaan sahaja tidak ditunaikan, bahkan lebih dari itu sehingga mencampuri urusan dasar negara dalam pembangunan industri strategik.

Adalah menjadi polisi Kerajaan untuk memberikan geran dan dana kepada syarikat perkilangan yang menjalankan R&D. Jumlah yang dinyatakan adalah apa yang dipinjamkan oleh Kerajaan kepada Proton untuk menjalankan R&D dalam tempoh beberapa tahun, Kerajaan memutuskan untuk mengedarkan geran-geran sebagai galakan kepada industri untuk menceburi bidang R&D.

Syarikat Malaysia yang lain, syarikat asing yang beroperasi di Malaysia juga diberikan geran apabila mereka menghantar butiran R&D dan paten yang mereka terima.

Walau bagaimanapun, untuk menyimpulkan bahawa Dr Mahathir menggunakan isu 1MDB sebagai melepaskan kemarahan beliau di atas kegagalan Kerajaan untuk menganugerahkan geran R&D adalah tidak matang lebih-lebih lagi apabila Najib mendakwa Wang sebagai Raja dan akan sentiasa membeli kritikan beliau.

Malah, jika itulah rungutan Dr Mahathir terhadap Najib, tidakkah ini lebih cenderung untuk beliau mendapatkan geran tersebut dengan hanya berpaksikan isu geran ini semata-mata dan tidak mengheret kepada isu perbalahan yang lain.

Berasaskan pengalaman dan kebijakan Dr Mahathir, pastinya beliau sedar dengan hanya mengambil isu 1MDB beliau lebih cenderung untuk rugi daripada untung dan Proton juga tidak akan mendapat apa-apa nikmat dari pentadbiran Najib.

1MDB bukan sekadar isu perbalahan. Ia mampu mengheret seluruh negara ke longkang dan lubang maut. Nyata sekali Dr Mahathir tidak akan membiarkan hal ini berlaku dan membuatkan beliau untuk bertindak ke atas Najib dan Dr Mahathir melakukannya atas risiko sendiri.

Kepada mereka yang cuba untuk mendiamkan Dr Mahathir dengan menaikkan isu yang mendakwa Proton telah gagal sebenarnya telah bersubahat dengan jenayah yang menyelubungi 1MDB.

Sedekah amal jariah!!!

✅1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
✅2.Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.
....................................
✅3.Sentiasa sediaka n wang kecil didlm dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.
....................................
✅4. Letakkanlah d kamarmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
✅5. Jika engkau hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kpd orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dsb).
....................................
✅6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).
..................................
✅7. Belilah mushaf (al quran). letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.
..................................
✅8. Berikanlah perasaan gembira kpd setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.
....................................  
✅9. Lemparkanlah senyuman kpd orang yg kamu temui, berilah salam kpd orang yg duduk, & bertuturlah dgn ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.
....................................
✅10. Jangan biarkan engkau tertidur, melainkan telah engkau ampuni setiap orang yg telah berbuat jelek kpdmu dari mengghibahi, mengadu domba & menzalimimu.
....................................
✅11. Setkan pada handphone anda, pengera peringatan pada masa masa tertentu untuk anda baca surah al fatehah @ al ikhlas untuk di sedekahkan kepada kedua ibubapa kita, sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia...
....................................
✅12. Kirimkan mesej ini ke semua kenalanmu. Siapa tahu ada yg mahu mengamalkan. Moga andapun akan diberi pahala kerananya. ..
Selamat bersedekah...Amin

Pandangan!!! Benarkah GST baik untuk rakyat? Adakah benar TPPA baik untuk rakyat??? Bimbangnya rakyat DS Najib Razak!!!

Mengapa bila kerajaan sebut GST baik untuk rakyat. Bila perkiraan penerangan yang di maklumkan bahawa harga barang akan turun.

Alasan harga barang turun adalah kerana SST sekarang adalah 10%. Tetapi GST hanya 6%. Dari segi perkiraan seperti harga barang turun.

Tetapi pada hakikatnya harga barang naik. Kerana GST 6% di kenakan setiap kitaran dari mula di proses hinggalah barang tersebut sampai kepada penguna.

Kita lihat sahaja isu topup di beri penerangan bahawa sudah ada SST 6%. Tetapi apabila dilaksanakan GST 6%. Dari hukum akal sepatutnya tiada kenaikan atau tambahan harga topup tersebut.

Apa yang berlaku sebagai contoh pembelian topup bernilai RM10.00. Penguna terpaksa membayar lebih iaitu RM10.60. Kerana GST 6% yang kerajaan katakan harga barang turun bila GST di laksanakan.

Adakah kerajaan ingat rakyat tidak tahu menilai matawang. Rakyat lemah ilmu hisab atau kerajaan yang lemah ilmu hisab.

Apabila rakyat dan pelbagai lapisan masyarakat menimbulkan ISU topup. Kerajaan mengarahkan kementerian komunikasi untuk berbincang dengan telco untuk mengatasi permasaalahan tersebut.

Apabila perlaksanaan pembelian topup RM10.00 nilaian yang di terima oleh pelangan hanya RM9.40. Jadi dimanakah sebenarnya ilmu hisab yang kerajaan dapat bagi menyelesaikan permasaalahan ini?

Ingatlah jika isu GST, Setakat topup Kerajaan tidak boleh mengatasi.

Bayangkan apa akan terjadi jika TPPA dilaksanakan kepada Malaysia? Memberi ruang negara boleh disaman oleh peniaga atau pengusaha merupakan satu tindakkan yang menjerat negara kepada keadaan yang tidak baik untuk negara!!!

Sebagai rakyat Malaysia saya amat risau dan bimbang dengan janji dan penerangan yang menyatakan GST baik untuk rakyat? TPPA boleh mendatangkan kebaikkan untuk rakyat?

DS Najib Razak jika negara ini seperti labu. Jangan jadikan perumpamaan seperti " tikus membaiki labu "

Telah menjadi rekod negara. Malaysia telah di nobatkan sebagai negara no 3 di dunia dalam kegiatan rasuah. Jadi adakah kepercayaan titi atau jambatan itu kukuh untuk negara?

Harap-harap DS Najib faham-fahamlah sendiri apa perlu dilakukan. Rakyat minta sekadar undur diri cukup.

Adakah sudah bersedia untuk menjadi pembangkang menjelang 2018. Amat sukar rasanya untuk memulihkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan sedia ada untuk diberi peluang menguruskan negara.

#takcayasudah

Monday, January 4, 2016

Empat Pelan Strategik MBJB menjelang Tahun 2020!!!

Pelan Strategik MBJB 2016-2020 akan berupaya melonjakkan Johor Bahru ke tahap yang lebih baik dan disegani. Bukan sahaja daripada aspek perolehan dan pertumbuhan ekonominya. Namun kesejahteraan sosial serta kelestarian alam sekitarnya.

MBJB harus memahami aset, potensi dan sumber yang ada padanya. Dan bagaimana semua ini harus dibangun, diurus dan digunakan secara optimum untuk menonjolkan Johor Bahru sebagai sebuah metropolis kosmopolitan yang berjaya.

Pertama, modal intelek. Kekuatan sebenar sesebuah kotaraya ialah pemikiran intelektual warganya. Ramai sekali penghuni kotaraya kita hari ini yang terdiri daripada mereka yang mempunyai idea yang bernas, pemikiran yang hebat serta rekod pendidikan dan ilmu yang terbaik. Maka gunakan pemikiran mereka. Kreativiti mereka.Kerana Johor Bahru adalah kota mereka. Biar mereka bersama-sama terlibat dalam merencana masa depannya. Bukannya hanya bergantung kepada pakar-pakar runding dari luar yang tidak pun memahami erti dan nikmat tinggal di Johor Bahru.

Kedua, ruang demokratik. Johor Bahru mesti menggunakan ruang demokrasi sebagai medium pembangunannya. Demokrasi juga adalah tentang penglibatan semua pihak. Yang miskin, yang kaya, yang bekerja, yang berniaga, yang tua, yang muda, yang bergelar warganegara, yang berstatus pendatang. Kesemuanya berperanan dan mempunyai pemberat dalam setiap keputusan penting kita.

Ketiga, kekayaan khazanah budaya dan kekuatan tradisinya. Johor Bahru bukan baru dibuka semalam. Ia adalah sebuah kota yang mempunyai sejarah yang panjang. Yang padat dengan kisah dan cerita yang menarik dan mempersonakan. Dan cerita Johor Bharu ini bukan hanya satu cerita tunggal. Cerita Johor Bahru adalah cerita yang pelbagai. Lebih-lebih lagi Johor Bahru adalah sebuah kota sejarah yang telah lama menjadi pelabuhan tempat berkembangnya kehidupan pelbagai bangsa, dari pelbagai benua dan negara dengan seribu satu latar belakang dan kepercayaan.

Jadi, turut menjadi cabaran kepada MBJB ialah bagaimana ia boleh menggunakan segala cerita ini untuk mewujudkan suatu jenama  bagi Johor Bahru. Jenama yang boleh dipasarkan ke seluruh dunia. Jenama  yang akan menarik kehadiran pelbagai acara sukan, aktviti budaya, peluang perniagaan dan forum hubungan politik untuk dilaksanakan di Johor Bahru. Jenama yang bila disebut saja, maka dengan pantas tergambar Johor Bahru yang unik dan menarik. Seperti Paris yang tersohor dengan jolokan Ibu Kota Cinta. Seperti New York yang menjadi Big Apple, nadi kepada negara Uncle Sam. Seperti Prague yang merupakan The City of Hundred Spires. Seperti Amsterdam yang diingati sebagai The Venice of the North, seperti Bucharest yang dipanggil The Little Paris dan seperti Beijing yang dikenali sebagai The Forbidden City.

Maka, Johor Bahru dengan seribu satu macam ceritanya, harus turut mempunyai jenama dan jolokan tersendiri yang menarik seperti ini. Sebagai permulaan, mungkin MBJB boleh memikirkan untuk mengembangkan atau menambah baik konsep Jauhari Selatan yang sering kita tegaskan selama ini.

Keempat, kesediaan prasarana dan kelestarian alam sekitarnya. Apakah prasarana yang kita miliki dan kita bina hari ini sudah cukup untuk menjadikan Johor Bahru berdaya saing? Mampukah ia menampung keperluan modenisasi dan pertumbuhannya yang saban hari semakin rancak?Malah perkara paling pentin, mampukah ia kekal lestari dan hijau?

Maka MBJB harus memperkaya dan memperkasa segala aset dan prasarana sedia ada untuk memastikan Johor Bahru menjadi bandaraya yang pintar dan lestari. Bandaraya yang mempunyai kesiapsiagaan untuk memastikan sistem pengangkutan awam, sumber tenaga, sumber air, sistem keselamatan serta persekitarannya diuruskan setara dengan keperluan modernisasi dan keperluan lingkungannya.Kerana kita tidak mahu, apabila bandar kita semakin maju, sungai kita semakin mati. Apabila bangunan kita semakin tinggi, kualiti udara kita semakin rendah. Itu bukan Johor Bahru yang kita mahukan

1MDB signed agreement Bandar Malaysia land!!!

On 31/12/15, 1MDB signed agreement Bandar Malaysia land in Sg Besi for JV with China Railway and Iskandar Waterfront for RM7.41B. 

But China Railway announced in HK Stock Exchange that amount is RM5.279 B. Where is the balance RM2.161B?

Bicara Mencari Kebenaran - GKCM

- analogi Ketua2 Bahagian yang diibaratkan seperti burung2 camar yang banyak mengekor perahu nelayan kerana mengharapkan ikan2 buruk yang dibuang oleh para nelayan.

- Ketua2 Bahagian tidak boleh berfikir dan tidak boleh bersuara ... mereka gagal memainkan peranan. Kerana itu rakyat melihat Umno sudah tidak lagi relevan.

- Hidup kena bebas rasuah !

- GKCM wujud kerana tidak ada yang berani untuk tampil bersuara menegur demi memperbaiki Umno

- Yang perlu dihadapkan ke Tribunal Disiplin bukannya ahli2 yang berani bersuara tapi Ketua2 Bahagian yang senyap !

- Umno bukan Presiden punya. Ahli yang letak dia sebagai Presiden.

- Rakyat sedang memperlekehkan Presiden Umno. Cakap tak serupa bikin.

- Menjadikan contoh politik England di mana parti Buruh yang mempunyai sokongan lebih kuat tapi ditolak pengundi kerana pemimpinnya tidak dipercayai oleh pengundi.

- Umno akan jadi seperti Parti Buruh bila pengundi sudah tidak lagi yakin kepada Presiden Umno bukan kerana parti.

- Mengulas kenyataan Najib - Isu 1MDB, Semuanya sudah selesai  Kita tidak mahu isu Presiden yang selesai tapi kita mahu isu rakyat yang selesai !

- Orang Melayu kena ubah cara berpolitik. Tidak lagi hanya menurut saja. GKCM menuntut hak untuk bersuara

- Umno kena bersih dan tinggalkan amalan2 rasuah.

- GKCM akan terus kekal dan akan sentiasa menyatakan Kebenaran.

- Mendewasakan Umno dan memastikan ahli2 Umno orang yang mampu berfikir

- Berjuang berlandaskan Islam

GKCM mencabar sesiapa saja yang memegang jawatan dalam Umno yang tidak dapat menerima atau menyangkal pandangan GKCM, untuk berbahas secara terbuka di mana saja !

Sunday, January 3, 2016

Johor membeli Saham Bandar Malaysia Sdn Bhd, Daripada 1MDB???

Keputusan Johor membeli saham Bandar Malaysia Sdn Bhd daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) baru-baru ini, bukanlah merugikan kerana pulangannya dapat dimanfaatkan bagi kesejahteraan rakyat.

Malah, jelas Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, keputusan menyertai tender sebagai pembida dan kemudian memenanginya merupakan peluang kepada negeri itu.

"Apa salahnya kerajaan negeri melalui Kumpulan Prasana Rakyat Johor Sdn Bhd (KPRJ) dalam Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH), terlibat dalam pembangunan di Kuala Lumpur?

"Sekurang-kurangnya hasil keuntungannya boleh dibawa balik untuk dimanfaatkan  KPRJ bagi perkara-perkara yang membawa kesejahteraan kepada rakyat," katanya kepada pemberita di Pasir Gudang hari ini.

Terdahulu, beliau merasmikan Majlis Penyampaian Hadiah Program Gerak Mesra Perdana 2015 dan perasmian Dewan Taman Scientex, Pasir Gudang, dekat sini.

Khaled mengulas keputusan pembelian saham Bandar Malaysia melalui konsortium IWH-China Railway Engineering Corp (M) Sdn Bhd (CREC), baru-baru ini.

Beliau yang juga Pengerusi Bersama Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) berkata kerajaan negeri bersyukur atas kejayaan memperolehi tender itu dan IWH adalah syarikat yang bertanggungjawab membangunkan beberapa kawasan dalam Wilayah Iskandar Malaysia.

Friday, January 1, 2016

UCAPAN TAHUN BAHARU 2016 YB TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN

Sempena sambutan tahun baharu 2016, marilah kita menghimbau sejenak beberapa peristiwa penting yang kita lalui sepanjang tahun 2015. Bagi saya, tahun 2015 bermula dengan cabaran yang agak getir. Menangani tekanan kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat dan bermulanya pelaksanaan GST adalah antara perkara utama yang menjadi perhatian rakyat.

Tidak dinafikan pemberian BRIM dapat mengurangkan sedikit sebanyak bebanan kewangan bagi keluarga berpendapatan rendah. Namun demikian, dengan kenaikan harga barangan keperluan yang meningkat secara mendadak, kenaikan kadar tol, tambang pengangkutan awam dan penghapusan sebahagian subsidi kerajaan menyebabkan beban sara hidup yang ditanggung oleh rakyat semakin meningkat.

Sehingga penghujung tahun 2015, isu kos sara hidup masih menghantui rakyat, terutamanya bagi mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah. Rata-rata rakyat ingin melihat kerajaan melakukan sesuatu yang lebih bermakna dan berkesan untuk meringankan beban rakyat yang kian terhimpit dengan masalah ekonomi.

Tahun 2015 juga merupakan tahun yang malap bagi Malaysia dari segi integriti dan ketelusan tadbirurus negara. Skandal 1MDB, misteri derma politik RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri, pemecatan Peguam Negara, pelantikan beberapa ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara yang sedang mendengar kes 1MDB sebagai anggota pentadbiran, pertukaran serta merta beberapa pegawai kanan SPRM yang terlibat dalam siasatan skandal 1MDB dan keengganan Peguam Negara mendakwa pihak-pihak tertentu berdasarkan hasil siasatan Bank Negara mengenai dakwaan salah laku urusniaga 1MDB menimbulkan banyak persoalan dan keraguan mengenai ketelusan dan integriti dalam tadbir urus negara.

Sehingga kini penjelasan kerajaan mengenai skandal 1MDB masih gagal meyakinkan rakyat. Mereka ingin melihat pihak yang bertanggungjawab menyebabkan kehilangan wang dan harta negara dalam nilai yang besar dibawa ke muka pengadilan. Nampaknya, tirai 2015 dilabuh dengan krisis kepercayaan rakyat terhadap kerajaan masih belum pulih.

Tahun 2016 pastinya menanti kita dengan cabaran yang lebih getir. Iklim ekonomi dunia masih tidak menentu. Harga minyak dunia dijangka jatuh ke paras yang lebih rendah dan Malaysia sebagai sebuah negara yang sebahagian hasilnya bergantung kepada sumber minyak akan terjejas. Sumber kewangan kerajaan semakin merosot dan kemampuan kerajaan untuk membantu meringankan beban kos sara hidup rakyat semakin terhad. Selain itu, kesan pelaksanaan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) ke atas ekonomi negara dan kebajikan rakyat juga masih belum menentu.

Dalam keadaan yang semakin sukar ini,  isu integriti dan akauntabiliti  pemimpin kerajaan dalam mentadbir negara menjadi semakin penting. Sementara rakyat diminta supaya berjimat cermat dan bekerja lebih masa untuk menambah pendapatan, pemimpin kerajaan juga bertanggungjawab untuk mencegah ketirisan, pembaziran dan pemborosan dalam  perbelanjaan kerajaan.

Pastikan setiap sen wang yang dibelanjakan oleh kerajaan sampai kepada rakyat. Setiap sen cukai yang dikutip daripada rakyat mesti dikembalikan semula kepada rakyat melalui peningkatan kualiti penyampaian perkhidmatan awam, kemudahan awam, pendidikan, pengangkutan, kesihatan dan program-program kebajikan yang benar-benar memanfaatkan golongan sasar.

Malang sekali sekiranya dalam keadaan rakyat sedang menanggung beban kos sara hidup yang kian meningkat, peruntukan kewangan kepada kementerian-kementerian dikurangkan dan sebahagian subsidi kerajaan dihapuskan untuk mengurangkan tanggungan kewangan kerajaan, masih berlaku ketirisan, pembaziran dan pemborosan dalam pengagihan kontrak dan konsesi kerajaan yang hanya menguntungkan sekalangan kecil individu.

Selain itu, sempena sambutan tahun baharu 2016 marilah kita perkukuhkan perpaduan dan keharmonian rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama. Jangan kita biarkan pihak yang tidak bertanggungjawab sengaja mengapi-apikan sentimen kaum dan agama semata-mata untuk mengalih perhatian rakyat daripada isu tadbirurus negara yg semakin meruncing. Ingatlah, mengekalkan perpaduan kaum, mewujudkan keharmonian agama dan memelihara keamanan negara adalah tanggungjawab kita bersama.

Umat Islam yang merupakan majoriti rakyat negara ini bertanggungjawab untuk memastikan ajaran Islam yang sebenar yang mementingkan nilai-nilai amanah, kejujuran, kebenaran dan keadilan tertegak di dalam pemerintahan dan kehidupan seharian. Kerjasama dan perpaduan dalam kalangan umat Islam perlu dibina di atas prinsip dan nilai murni ini, bukan atas asas yang lain.

Saya percaya perpaduan dalam kalangan umat Islam yang bertunjangkan prinsip dan nilai murni ini akan menjadikan umat Islam sebagai umat yang lebih bermaruah, lebih dihormati oleh masyarakat bukan Islam dan beroleh keredhaan Allah s.w.t. Nilai keadilan dan kejujuran yang diamalkan oleh umat Islam juga akan mewujudkan keharmonian dalam hubungan antara masyarakat pelbagai kaum dan agama di negara kita.

Saya mendoakan semoga kita sentiasa cekal dan bersedia utk menghadapi cabaran getir yang menanti kita di hadapan. InsyaAlllah, berkat kesabaran dan kecekalan kita semua sebagai rakyat Malaysia yang cintakan tanah air, setiap cabaran yang mendatang pasti dapat kita hadapi dengan jayanya. Mudah-mudahan tahun 2016 menjanjikan sinar bahagia buat kita semua.

Selamat menyambut tahun baharu 2016!

Tan Sri Dato' Hj Muhyiddin Hj Mohd Yassin
Timbalan Presiden Umno/
Mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih belum menunaikan janjinya untuk menyelesaikan masalah kewangan 1MDB yang sarat hutang itu, kata bekas ahli Umno Langkawi Anina Saadudin.

Sambil mengira detik berkenaan, bekas pemimpin akar umbi Umno yang lantang itu berkata enam bulan hampir berlalu sejak Najib berjanji bahawa masalah 1MDB akan diselesaikan.

“Rakyat negara ini tidak menantikan bunga api sambutan tahun baru, sebaliknya mereka menunggu janji-janji Najib bahawa 1MDB akan berjaya mengatasi masalah kewangannya menjelang 31 Disember 2015, yakni genap 6 bulan dari tarikh janji tersebut diucapkan.

“Sekiranya 1MDB gagal menyelesaikan masalah kewangannya esok bermakna Najib telah menipu rakyat Malaysia sekali lagi,” tulisnya di Facebook.

Anina sebelum ini mengemukakan saman terhadap Najib berhubung wang RM2.6 bilion yang disalurkan ke akaun bank peribadi presiden Umno itu yang didakwanya adalah sumbangan derma Arab kepada parti.

Beliau memfailkan saman itu pada 28 Ogos dalam usaha supaya wang itu dikembalikan kepada parti.

Katanya, beliau mahu Najib menyedari bahawa ahli Umno dan rakyat Malaysia memiliki azam tahun baru yang mungkin tidak pernah berlaku kepada penduduk lain di seluruh dunia,

“Mereka mahu perdana menteri yang telah kencing 3 juta ahli Umno dan 30 juta rakyat Malaysia meletakkan jawatan pada 1 Januari 2016.

“Tiada peluang kedua untuk membina Malaysia yang berhadapan kehancuran ekonomi dan demokrasi sekiranya Najib terus menerajui negara ini,” katanya.

Menurut Anina, sekiranya Najib terus cuba menutup kegagalan dan penipuannya dengan melakukan penipuan-penipuan lain, ia akan menghancurkan negara dan masa depan terlalu banyak jiwa manusia.

Sambil menyoal apa lagi yang perdana menteri mahu dalam hidupnya, Anina mengingatkan Najib supaya tidak menjadi sebagai mayat hidup tidak berjiwa.

“Persoalannya, apa lagi yang Najib mahu dalam hidup?

“Najib memiliki isteri yang sungguh cantik, anak-anak yang berjaya, kesenangan hidup dan pernah berkhidmat berpuluh tahun dalam kabinet sehingga menjadi perdana menteri. Segalanya telah di kecapi dalam hidup.

“Nikmatilah sisa-sisa kehidupan dengan tenang. Allah SWT itu sifatNya maha pengampun, maha pengasih lagi maha menyayangi,” katanya lagi.

Malaysia telah dinamakan sebagai antara enam negara yang mempunyai "skandal rasuah paling teruk" di dunia bagi tahun 2015.

‘Anugerah’ itu diberikan oleh foreignpolicy.com - sebuah bahagian di bawah Washington Post Company - dalam laporannya dua hari lalu.

Laporan itu, antara lain menyatakan bagaimana pemimpin-pemimpin terpalit dalam skandal rasuah besar-besaran, hakim mahkamah tinggi dan juga mereka yang mengendalilakn industri bola sepak dunia.

Bagi skandal rasuah, Malaysia berada di tangga ketiga, di belakang Federation Internationale de Football Association (FIFA) dan Nigeria.

Honduras dan Guatemala mengambil tempat keempat, manakala hakim-hakim di Ghana dan Perhimpunan Agung Bangsa-bangsa Bersatu berada di tangga kelima dan keenam.

Menurut laporan itu, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berada dalam kedudukan yang janggal apabila beliau melawat Malaysia bulan lalu.

Ini kerana empat bulan sebelum itu, akhbar The Wall Street Journal melaporkan bahawa AS$700 juta (kira-kira RM3 bilion) dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Dana AS$700 juta yang didakwa datangnya dari wang pelaburan negara itu mengaitkan Najib secara langsung dengan firma yang dicetusan ilhamnya - 1MDB.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat