Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Tuesday, July 28, 2015

JAWAPAN KEPADA TUN FAISAL TPM TAK FAHAM ISU IMDB DAN TAK MENJELASKAN ISU2 SEMASA SPT GST, KOS SARA HIDUP DLL KETIKA PERASMIAN MESYUARAT UMNO CHERAS

1. TPM sentuh isu GST, kos sara hidup, perumahan, ekonomi dll dalam ucapan di Cheras. Tun Faisal ambil masa sikit tengok video penuh ucapan TPM sblm komen.

2. Bukan TPM tak faham isu 1MDB. Dia lebih faham sebab dia sendiri ada dalam kabinet dan sbg TPM dia terima macam2 laporan.

3. Yg semua org tak faham macamana 1MDB boleh buat perjanjian usahasama dgn Petrosaudi dgn bayar cash 1billion dollar utk 40% share dan Petrosaudi cuma sandarkan aset2 telaga minyak yg bukan milik dia pun utk 60% share. Telaga minyak tu pun tak de, JV gagal!

4. Yg semua org tak paham juga macamana company modal 1 juta boleh hutang 42 billion dgn ada implicit dan explicit guarantee oleh kjaan. Bila company ada masalah cash flow dan tak boleh bayar hutang, sbb dah buat perjanjian bodoh dgn syarikat penyangak dan lain2 pelaburan yg sehingga kini tak diberitahu kpd umum apa dah jadi dgn pelaburan2 itu, maka kerajaan terpaksa lah menanggung beban hutang berbillion dollar. Ini pakar ekonomi pun geleng kepala tak paham kenapalah cerdik sangat syarikat pelaburan strategik kerajaan boleh buat keputusan2 yg tak masuk akal.

5. Kalau ada yg lebih paham sebab musabab kenapa ini berlaku, ke mana wang tu pergi, jelaskanlah di sini supaya semua orang paham. Mungkin ada makhluk super intelligent yg boleh jelaskan kpd kita dan kpd semua pakar2 ekonomi di seluruh dunia.

6. Faham ni ada dua jenis. Bila cikgu tanya murid, faham ke tak faham murid kata tak faham, itu betul-betullah tak faham. Jenis kedua faham ialah, bila ada orang buat satu perkara yang tak betul, yang mustahil dibuat oleh orang yang waras, maka kita akan kata tak faham betullah dia ni! 1MDB ni jenis faham yang kedua.

7. Yang paling melalut ialah tak faham bahasa! Ini jenis yang tak tahu nak kata apa dah bila kerja dia cuma menegak benang  yang basah saja!

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat