Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Thursday, January 2, 2014

Konsep Hijrah? Beri kelainan kepada Menteri Besar Johor yang baru.

Para hadirin tidak melepaskan peluang untuk menghadirkan diri mengikut Program berselawat di Dataran Bandaraya Johor. Perpaduan umah harus di pupuk kepada segenap lapisan masyarakat.


Hijrah dalam bahasa Arab bermakna berpindah. Dalam konteks tamadun Islam bermaksud perpindahan orang Islam dari Makkah ke Madinah dengan untuk memperkukuhkan kedudukan Islam dan satu strategi penyebaran agama dalam minda Nabi Muhammad.

Pengertian-pengertian lain pula ialah satu konsep perjuangan untuk menegak kebenaran dan meninggalkan keburukan atau kejahatan. Semangat ingin berubah dan boleh berlaku dalam pelbagai keadaan seperti perubahan sikap, cara berfikir, dan tingkah laku.

Manakala pihak akademik Barat pula mentafsir Hijrah sebagai pelarian namun dakwaan ini mudah disangkal kerana terdapat perbezaan konsep Hijrah Barat dan Islam berdasarkan hujah dibawah:

Hijrah orang Islam kerana jemputan orang Arab Madinah.

Orang Makkah ke Madinah disambut dengan penuh kegembiraan dan kerelaan.

Orang Islam Makkah diberi jaminan keselamatan dan diberi tempat tinggal.

Nabi Muhamad dilantik sebagai pemimpin Madinah dan diterima oleh semua golongan penduduk Madinah.

MTMR berpendapat konsep-konsep seumpama ini harus di kekalkan dan dilakukan sentiasa bagi kemakmuran dan keharmonian negeri Johor.

Kita ambil contoh di Berunai apabila niat untuk mengembalikan Islam di landasan yang asal. Allah membantu tanpa di duga rezeki melimpah dengan rahmat Allah. Di Khabarkan dua telaga minyak yang besar baru di jumpai mampu untuk menampung 200 tahun. Kepada Allah berserah.

Semoga Johor di beri limpah dan kerahmatan dari Allah pencipta sekelian alam. Pinjam 1 minit baca ini : 

" Hasbi Rabbi Jalallah..
Maafi Qalbi Ghairullah..
Nur Muhammad Salallah..

Laa Ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah "

Sebarkan kepada kawan dan saudara mara. Saudara akan membuat beribu, malah berjuta-juta orang Berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W

 

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat